Vierde in Eindhoven; opnieuw gestegen in het algemeen klassement

Op het circuit De Landsard in Eindhoven vond alweer de zesde ronde van het NK 2-takt karten plaats. Doel voor dit weekeinde was om weer vooraan mee te rijden en Tom zijn positie in de stand om het kampioenschap minimaal te consolideren.

Het weer was op de vrijdag en zaterdag voor alle weersites onvoorspelbaar en daardoor was het vrijwel onmogelijk om gestructureerd naar een afstelling te werken. Natuurlijk hebben alle deelnemers daar last van. Tom en zijn monteur namen het zoals het kwam en hij heeft op de vrijdag lekker zijn rondjes gemaakt op een natte, opdrogende en droge baan. En eigenlijk kon hij heel goed meekomen of wist hij welke aanpassingen nodig waren om daar te staan waar hij wilde.

De zaterdag gaf eenzelfde beeld. Voor de zekerheid werd er nog wel een set regenbanden ingereden om voor de wedstrijddag voldoende keuzemogelijkheid te hebben qua regenbanden.

 

Rond de klok van 6 stond de kwalificatie op het programma.  Het was droog. De baan ook, maar die was nog wel vuil. De afstelling werd bepaald en Tom ging niet direct naar buiten in de 10 minuten durende kwalificatie. Helaas kwam er na hem nog een groep, die hem uiteindelijk wel enigszins in de weg zat.

Toch stond zijn naam vrijwel de gehele tijd hoog in de tabel en uiteindelijk resulteerde dat in een derde plek. Op deze baan is dat niet ongunstig omdat de eerste bocht haaks naar rechts is en de even nummers bij de start in het nadeel zijn.

Zondag 3 races en weersvoorspellingen die eensluidend geen regen aangaven. De eerste race had Tom een prima start en hij wist even de tweede plek te veroveren. Er waren wat gevechten op de baan en Tom pakte uiteindelijk een vierde plek. Er was nog wat fine tuning in de afstelling mogelijk en daarmee zou Tom race 2 ingaan.

De tweede race startte Tom aan de “verkeerde” kant maar hij was scherp en verloor geen plaats. Daarna werd het opeens een interessante race omdat het tegen alle voorspellingen in toch begon te regenen. Op slicks is dat lastig maar juist nu bleek Tom in zijn element. Hij verbeterde zich en kwam op plek 3 en de eerste twee werden binnen gehengeld. Helaas stopte het iets te snel met regenen en bleek die derde plek het eindstation.

De derde race gebeurde er in het begin veel op de baan, waardoor er veel vuil op kwam. Tom had daar last van, verloor een paar plaatsen en had een paar rondjes nodig om de banden schoon en op temperatuur te laten komen. Uiteindelijk eindigde hij met de snelste raceronde op plek 5.

In de daguitslag wist hij, net als op Spa, beslag te leggen op plaats 4. Dat zorgde voor een lichte teleurstelling omdat het podium wederom dichtbij was. In het kampioenschap deed hij uitstekende zaken: in de rangschikking stijgt hij naar plaats 2.

Over 3 weken is de volgende wedstrijd op het circuit van Berghem. Tom zijn motivatie wordt met de week groter om dit jaar fantastisch te eindigen. Met de hulp van Kees Kuijer en sportcoach Sebastian Buurma is Tom weer een stap dichter bij het einddoel  gekomen.

Met dank aan Kuijer Racing, Sebastiaan Buurma en Kartphoto.