Pole position, podium en nieuw baanrecord bij NK7

De zevende ronde en het alweer één na laatste weekeinde van het NK2 takt werd verreden op Circuitpark Berghem. Vrijdag en zaterdag de vrije trainingen, de kwalificatie op zaterdag en de wedstrijden op zondag stonden op het programma.

Vrijdag stond vooral in het teken van de eerste herfstbuien die talrijk waren en voor veel water op de baan zorgden. Tom en zijn monteur probeerden veel, maar echt top liep het niet. Gelukkig was er de zaterdag nog. Het begon weer met regen en een kletsnatte baan. Maar in de vijfde van zes trainingen ging Tom weer ouderwets als een kogel over de baan. Er werd gekozen om de laatste training over te slaan en de energie te sparen voor de kwalificatie.

Het werd een spannende en opwindende kwalificatie. Tom koos ervoor om vroeg naar buiten te gaan. In rondje 3, net toen hij zijn eerste snelle ronde in wilde gaan, kwam hij verkeer tegen en die moest hij eerst passeren om weer ruimte te creëren voor een optimale ronde. Dat lukte vrij snel en zijn tijden zakten om uiteindelijk als eerste coureur onder de 50 seconden op deze lay out (Grand Prix) te duiken.

Zijn collega coureurs kozen verschillende strategieën. De één reed zijn snelle ronde in rondje 2, de ander 7 en sommige zelfs pas in ronde 11. Tom stond inmiddels al binnen omdat hij zag dat een verbetering er voor hem niet meer inzat. Uiteindelijk bleek niemand sneller en Tom scoorde zijn 2de pole position van dit jaar.

In de eerste race mocht Tom vanaf de eerste plek startten en hij moest het tempo aangeven. Helaas was de nummer 2 net iets scherper weg, maar Tom kon prima aansluiten en in een groep van 4 reden ze weg van de rest van het veld. In ronde 10 deed Tom een inhaalpoging op de leider, die niet lukte en daardoor zat nummer 3 opeens weer op zijn bumper. Twee rondjes later liet hij een klein gaatje en 2 man kwam hem voorbij.

Tom ging er nog even goed voor zitten en haalde eerst de nummer 3 in en een rondje later de nummer 2. Helaas leverde die laatste geen positievoordeel op omdat hij even door het vuil moest en de man achter hem voorbijkwam. Uiteindelijk eindigde Tom als derde en dat was een goed uitgangspunt voor de tweede race.

Bij de start van de tweede race werden de nummer 2 en Tom bij de eerste hairpin van de baan gedrukt en hij moest zich van een dertiende plek terugvechten. Dat is, zeker dit seizoen, wel aan Tom besteed. Hij reed zich in vijf ronden terug naar de achtste plek. Daarna was het gat groot en ging hij op jacht naar de kopgroep. Hij wist in één van die ronden het baanrecord voor de Senior Max te verbeteren naar 50,064 seconden. Uiteindelijk werden er nog wat straffen uitgedeeld en Tom eindigde daardoor op plek 6.

Starten gaat Tom dit jaar een stuk beter af en in de hairpin waar het in race 2 misging, wist Tom zich nu direct na de start op te werken naar plaats 2. Daarna werd het een bloedstollend gevecht met 2 anderen. Door de harde wind was het onmogelijk een gaatje te maken en Tom reed meerdere ronden op kop. Helaas niet in de laatste ronde, maar uiteindelijk was een tweede plaats zijn deel.

De drie races leverden een mooi aantal punten op en een derde plaats in het dagklassement.

In het tussenklassement voor het NK deed Tom ook goede zaken door het verschil met nummer 3 te vergroten van 4 naar 9 punten en daardoor zijn tweede positie te verstevigen.

De laatste 3 manches van het NK zullen op 1 oktober in Genk worden verreden.

Met dank aan Kuijer Racing en Sebastian Buurma voor de ondersteuning, en http://www.kartphoto.com/ voor de foto’s.