Auto’s en autosport zijn al van jongs af aan met Tom verbonden. Als 4-jarige wist Tom vele typen Ferrari’s te herkennen en ging hij met zijn vader mee naar Ferrari-evenementen. Daar mocht hij voor het eerst achter het stuur van een Ferrari 330 plaatsnemen wat een ongekend enthousiasme in hem losmaakte. Duidelijk werd dat de interesse in auto’s verder ging dan een hobby: een passie voor auto’s en snelheid was geboren.

Een van zijn eerste verjaardagscadeaus was een Formule 1 model. Straat- en racemodellen zouden volgen. Vele vakantiedagen werden in Maranello in Italië doorgebracht, waar de Ferrari-fabriek is gevestigd. In juli 2012 heeft Tom daar één van zijn grote voorbeelden ontmoet: Fernando Alonso. In 2018 wist Fernando Le Mans op zijn naam te schrijven. Dat is ook de ultieme droom van Tom: het rijden van de 24 uur van Le Mans in een GT auto.

Passie voor snelheid

Eind 2009 kwam de passie voor het karten. Begin 2010 is Tom gaan trainen op de indoorkartbaan in Zoetermeer en met succes. Zijn drang naar perfectie leverde een steile leercurve op en hij wist vele overwinningen te behalen en meermaals het baanrecord te verbeteren. Bij elke wedstrijd, waaraan hij heeft deelgenomen, was hij een vaste klant op de hoogste treden van het podium.PICT2953

 

In 2011 ging hij voor het eerst trainen op de outdoorbaan in Lelystad. Eind 2011 kreeg hij zijn eerste kart met RK1 motor. Door veel te trainen wist Tom bij de laatste wedstrijd om de Alnone-cup, samen met zijn teamgenoot, de eerste plaats te behalen en pakte Tom de snelste rondetijd.

In juli 2013 ging Tom met zijn kart trainen op circuit Berghem bij Oss. Daar werd hij al snel opgemerkt en werd het contact gelegd met raceteam DHP Karting.  In 2014 is Tom met een Rotax Max Junior motor het NK gaan rijden. Sinds 2016 rijdt Tom het NK met een Rotax Max Senior motor.  De laatste twee jaar heeft hij dat gedaan bij Kuijer Racing en met succes: in 2017 werd Tom 3e in het Nederlands Kampioenschap en in 2018 werd hij tweede bij de Wintercup Series.

Mentaal sterk en ontwikkeld

Één van de kenmerken van Tom is dat hij niet alleen vooraan is te vinden op snelheid en daarmee vaak de snelste rondetijd noteert, maar ook bij tegenslag in staat is om zich weer door het veld naar voren te werken. Hij is altijd gericht op het doel: maximale snelheid.

Altijd de snelste zijn

Buiten het circuit is Tom sociaal en begaan met teamgenoten. Maar op het circuit is het een ander verhaal. Zodra hij zijn helm opzet, is hij gefocust op maar één ding: winnen! Zijn gedrevenheid om te willen leren, zorgt er iedere training en wedstrijd opnieuw voor dat Tom zichzelf blijft uitdagen. Beheersing, ideale lijnen, de wil om de kart of auto door en door te kennen. Alles is er op gericht om de prestaties te verbeteren en de snelste te zijn.

Om op niveau te kunnen rijden, doet Tom ook aan krachttraining en cardio.  “Mijn vrije tijd is altijd op racen gericht. Ik heb thuis een simulator waar ik op race. Ik ben dan veel met wijzigingen in de afstelling van een auto bezig om de snelheid te verhogen.”

Slim en strategisch

Tom heeft inmiddels zijn Havo-diploma gehaald en start in september met de HBO opleiding Automotive aan de Hogeschool Rotterdam. Tom is positief ingesteld, gemotiveerd en fanatiek met zijn sport bezig.  Zijn aanstaande studie geldt echter als ‘back-up’; vooralsnog zet Tom in op een carrière als professioneel autocoureur.

 

De 24 uur van Le Mans als ultieme doel

Vorig jaar heeft Tom succesvol de overstap gemaakt van het karten naar de autosport in een BMW M240i van Dayvtec  waarmee hij kampioen is geworden in zijn klasse. Tom zijn passie is racen en dan met name endurance racing. Deelname aan de prestigieuze 24 uur van Le Mans is Tom zijn ultieme doel.