NK 5 Spa Francorchamps: race twee P3 en race drie P2; weer hoger in het algemeen klassement

De vijfde ronde van het NK vond afgelopen weekeinde plaats op de kartbaan van Spa Francorchamps. Een week eerder had Tom daar al getraind en daarover was hij tevreden.

De vrijdag bestond uit 4 vrije trainingen. Met veel enthousiasme werden de trainingen afgewerkt en Tom wist met zijn monteur de technische uitdagingen prima het hoofd te bieden. Aan het eind van de dag was de kart goed afgesteld maar het idee bestond dat er nog wat te winnen viel.

Daarvoor waren de vrije trainingen op zaterdag. Tom bepaalde met welke motor hij de wedstrijd wilde rijden en voor elke sessie werd bepaald welke aspecten van de kart getest zouden worden. De verschillen met de andere rijders waren wisselend en daarom was het enigszins onzeker waar Tom in de kwalificatie kon eindigen. Goed voorbereid en gemotiveerd ging Tom de kwalificatie in en wist een 7de plaats te behalen. Hij was niet geheel tevreden. Zijn monteur was wel tevreden. Niet eerder had hij zo dicht achter nummer 1 gezeten en de nummer 5 was slechts 0,06 seconde weg.

Van zaterdag op zondagnacht had het geregend. De vrije training op zondag zou op een natte baan worden afgelegd. Voor die training werd besloten voor een half natte afstelling te kiezen om Tom te prikkelen zeer zuiver te rijden. Juist vanwege die kwaliteit wist hij op een vijfde plek te eindigen.

Uiteindelijk gaat het om de wedstrijden en de eerste wedstrijd startte Tom van plek 7. Na de start viel hij een paar plekken terug maar in het vervolg van die race had Tom de vaart er prima inzitten en met een bloedstollende actie wist hij op het laatste moment toch te eindigen op plaats 7.

Hij had de smaak te pakken want in de tweede race had hij een prima start en schoof direct een plaats op naar voren. Er was veel strijd en dat lag hem uitstekend. Tom bleef naar voren rijden om uiteindelijk als derde over de streep te komen. Een prima resultaat en uitgangspunt voor de laatste race.

In die laatste race gebeurde heel veel. Bij de start schoof hij op naar plek 2 om vervolgens terug te vallen naar 4. In de 13 ronden die volgden was het steeds stuivertje wisselen tussen de nummers 1 tot en met 5.

In de laatste twee ronden pakte Tom het initiatief, om uiteindelijk op plaats 2 te eindigen.

De zevende, derde en tweede plek leverde uiteindelijk een vierde plaats op in het dagklassement. Op één punt na geen podium.

Tom heeft een flinke stap gemaakt in het algemeen klassement. Hij stijgt daarin van de vijfde plaats naar de vierde met nog 2 punten achterstand op de nummer 3. Voor de eindrangschikking mogen de 2 minste resultaten worden afgetrokken en dan staat Tom inmiddels zelfs op plaats 3, met uitzicht op meer.

Met de hulp van Kees Kuijer en Sebastian Buurma heeft Tom weer hele mooie stappen gemaakt. Hij is nog meer gemotiveerd om de komende periode er tegenaan te gaan door hard en veel te trainen.