NK4: vierde bij de kwalificatie, terugval race 2 daardoor overall P8

De vierde ronde van het NK  op de Erftlandring in Kerpen was een zeer warm, lang en zwaar weekend.

Vanwege de slechte weersvoorspellingen voor de vrijdag, waren we al op donderdag naar Kerpen afgereisd. Tom had de beschikking over een nieuwe motor en het kost altijd enige tijd om de karakteristieken goed te doorgronden. Na het afstellen van de kart met de oude motor, konden we met de nieuwe motor aan de slag en met diverse aanpassingen hadden Tom en zijn monteur een goed beeld waar de sterke en minder sterke punten van de motor liggen.

Voor de vrijdag was regen voorspeld en dat deed het dan ook. Er was uiteindelijk slechts één sessie waarbij de baan voldoende droog was, maar Tom bleef binnen. Het weekend zou droog en warm worden.

De zaterdag was een standaard dag: 4 trainingen, lang wachten en de kwalificatie voor de eerste race van zondag. Omdat de 4 trainingen een verschillend beeld gaven, wisten we niet wat we van de kwalificatie moesten verwachten.

Tom ging als eerste naar buiten en probeerde in zijn ritme te komen. Anderen wachten langer en uiteindelijk bleek dat hij in zijn snelle ronden te vaak langzamere rijders voorbij moest. Uiteindelijk behaalde Tom een vierde plaats op 0,036 seconden achter de eerste plek. Een goede uitgangspositie voor de races van zondag.

De start van de eerste race was lastig aangezien Tom voor de eerste bocht geen plekje aan de binnenkant kon vinden. Hij viel terug naar een achtste plek. Maar met een aantal mooie inhaalacties wist hij uiteindelijk weer op de vierde plaats te finishen.

De tweede race kende een betere start en hij lag enige tijd op plek drie. In de laatste ronde zag hij een gat met de nummer twee, dook erin, was er bijna langs maar helaas raakten Tom en zijn tegenstander elkaar en vlogen ze beiden de baan af. De wedstrijdleiding beoordeelde het als een race-incident. Voor Tom eindigde de race daarom op plaats 17.

Dat betekende achteraan starten in race 3. De opdracht was om zover mogelijk weer naar voren te rijden en het puntenverlies voor het kampioenschap tot een minimum te beperken. Hij startte goed en haalde bijna elke ronde wel iemand in. Uiteindelijk wist hij vijfde te worden en dat was een prima resultaat, aangezien bij eerdere races die zondag al was gebleken dat het middenveld taai was en dicht bij elkaar zat.

Door de uitvalbeurt in race 2 is Tom een plekje gedaald in de tussenstand voor het NK, maar het podium is gelukkig nog in zicht.

De volgende race is op de kartbaan van Spa op 15 en 16 juli. Als Tom daar weer de snelheid heeft zoals het  afgelopen weekend en de eerdere wedstrijden , dan behoort een plek op het podium zeker tot de mogelijkheden.

Met dank aan Kuijer Racing voor de ondersteuning en Michael Melis van http://www.kartphoto.com/ voor de mooie foto’s.