Een weekend van uitersten

De 7de ronde van het NK vond plaats op 26 en 27 september op het mooie Circuitpark Berghem bij Oss. Ter voorbereiding ging Tom al op vrijdag richting het circuit. Zo snel als mogelijk werd de motor op de kart geplaatst. Deze had een onderhoudsbeurt gehad en dat betekent 10 minuten inrijden. Er bleven daardoor nog 4 sessies van een kwartier over om te trainen en afstellingen uit te proberen. Omdat er nog niet veel was gereden, was het asfalt niet in een goede conditie. De zaterdag moest uitsluitsel geven. IMG_4547

De eerste twee sessies verliepen volgens plan en de derde sessie zouden de laatste aanpassingen uitgeprobeerd worden. Het idee was om de laatste sessie met nieuwe banden te rijden ter voorbereiding op de kwalificatie later die dag.

Hoe anders zou het lopen.

De derde training begon de motor vreemd gedrag te vertonen. Tussen de trainingen zoveel mogelijk gecontroleerd, maar een echte oorzaak kon niet worden gevonden en op de bok liep de motor normaal.

De vierde training mislukte daardoor weer, maar er werd gedacht een oorzaak gevonden te hebben in een slechte benzinetoevoer. De carburateur werd schoongemaakt en het filter vervangen.  De hoop was dat het in de kwalificatie goed zou gaan, maar dat bleek helaas niet het geval. Na 2 ronden kwam Tom binnen en wist hij dat hij zondag achteraan moest starten. De oorzaak was nu wel helder: de elektronica was de boosdoener. De bobine en kabelboom werden vervangen en de kart werd klaargezet voor de vrije training van zondag.

Zondagmorgen was Tom weer vroeg aanwezig. De vrije training ging prima. Het probleem was weg en hij reed naar de 8ste tijd. Die had beter kunnen zijn, maar de afstelling voor zaterdagmiddag was niet optimaal. Duidelijk was nu wel wat er voor de 1ste wedstrijd gedaan moest worden. 150927ChronoBerghem0632Tom zijn start was vanaf de 19de plek niet supersnel, maar hij haalde wel al snel de eerste tegenstanders in. Uiteindelijk wist hij op een mooie 11de plek te finishen. Hij bleek en passant de tweede snelste raceronde te hebben neergezet.

De tweede race was ook snaarstrak en uiteindelijk wist hij na een paar prachtige acties op een 5de plek te finishen. Tom had grote verwachtingen voor de derde race omdat zijn rondetijden niet onderdeden voor de top 3. Helaas werd na 3 bochten al een einde aan de verwachting gemaakt. Tom kwam in aanraking met een andere rijder en daardoor bleek zijn kart bij het remmen sterk naar één kant te trekken. Dit ging ten koste van de snelheid en in plaats van naar voren, viel Tom een paar plekken terug.

150927ChronoBerghem0662

Ondanks alle pech, reed Tom hele snelle ronden en waren zijn inhaalacties netjes en zuiver. Ook zijn houding bij tegenslag was opgevallen. Niet bij de pakken neerzitten, maar helpen denken in oplossingen. Die professionele instelling en zijn inhaalacties  leverden hem complimenten op van diverse trainers / monteurs van andere rijders. Het is weer iets waar we mee verder kunnen naar de laatste wedstrijd op Kerpen (D) in oktober.

Met dank aan Montfoort Motorsports, Kartphoto en www.drukkerijbax.nl