Nieuw NK seizoen begonnen met een 7e plaats

Op 14 en 15 maart is op circuit de Landsard in Eindhoven de start van het nieuwe sizoen in de NK 2-Takt begonnen. Tom rijdt dit jaar wederom in de Rotax Max Junior klasse in het team van Montfoort Motorsports en het doel is om minimaal 1 keer het podium te halen.

Vrijdag startte de voorbereiding met vrije trainingen. Hoewel de weken ervoor ook steeds is getraind, wijken de (baan)omstandigheden telkens af dus enige fijnslijperij betekent tienden winst. Met wat aanwijzingen over het nemen van het bochtige gedeelte, ging Tom een aantal maal de baan op.

150315Chrono2Veldhoven0044

De zaterdag kende een viertal vrije trainingen, waarvan de eerste twee heel goed en de laatste twee  minder goed gingen. Met nieuwe banden haalde Tom niet de gewenste tijden. De laatste sessie waren er wijzigingen doorgevoerd, die er voor zorgden dat de kart nauwelijks vooruit wilde. De keuze was snel gemaakt om terug te keren naar de laatste sessie waarin het goed ging.  Op verzoek van Tom werd de tandwielverhouding licht aangepast.

De kwalificatie verliep super. In ronde 3 haalde hij de laatste achterblijver in en een 6-tal ronden volgden waarin hij steeds sneller werd. Met als resultaat een derde kwalificatietijd. De eerste maal in de top-3 en dat betekende ook een verplichte gang naar de extra technische keuring.

150315Chrono2Veldhoven0770

 

Zondagmorgen begon regenachtig en er moest flink gesleuteld worden om de afstelling van droog naar nat om te bouwen. De vrije training op de natte baan leverde een 8ste tijd op en de manier waarop dat ging was zeker niet slecht.

De eerste race had Tom een goede start vanaf plek 3. Daarna bleek het op een vochtig circuit lastig om de kart in het juiste spoor te houden en een 7-de plek was zijn deel.

Race twee ging een stuk beter. Tom kreeg in rondje 6 een tik van achteren en verloor een paar plekken. Op dat moment gingen de tanden nog even extra in het stuur. Niet alleen maakte hij deze plekken goed door in 2 opeenvolgende bochten iemand buitenom en een ander binnendoor in te halen, maar ook realiseerde hij de tweede snelste tijd in het veld van 19 rijders.

150315Chrono2Veldhoven1536

In de derde race werkte hij zich goed naar voren met mooie inhaalacties op gevestigde namen. Helaas ging het ergens mis en hij viel terug tot plek 11. Het begon te regenen en daar waar hij ’s morgens op een natte baan nog tijd moest toegeven, wist hij nu met grote stappen in te lopen op zijn voorgangers. Uiteindelijk werd het de 9e plek met wederom de tweede snelste tijd. Het eindresultaat is een 7e plaats in het klassement.

Dit jaar wordt Tom gesponsord door Speciaaldrukkerij Bax www.drukkerijbax.nl .  Zij hebben de teamkleding en de bestickering van Tom zijn kart verzorgd. Het beeldmateriaal is gemaakt door Michael Melis van Kartfoto http://www.kartfoto.nl/nl/   Verder was er dit weekeinde een uitstekende begeleiding van de staf van Montfoort Motorsports.

150315Chrono2Veldhoven0244

Vergeleken met vorig jaar heeft Tom enorme stappen gemaakt. Hij kan zich qua snelheid met iedereen meten in het veld. De nieuwe ervaringen bestaan uit gevechten met rijders met veel meer rij-ervaring. De progressie is echter onmiskenbaar en dat belooft heel veel voor dit seizoen.

Eind april staat de volgende race in Berghem op het programma.