Reuzenstappen tijdens 7e NK wedstrijd

In het alweer op één na laatste raceweekeinde van de Dutch Rotax Max Challange (NK) op circuitpark Berghem heeft Tom laten zien een toptalent te zijn. De weken voorafgaand aan het raceweekeinde was daar al getraind en de tijden lieten zien dat hij er goed bij zit.

De vrijdag werd gebruikt om veel dingen uit te proberen aangezien het uitzonderlijk warm was en hoge temperaturen effect hebben op de optimale afstelling van de kart. Ook werd er gekeken naar tijden van concurrenten en het liet zich al snel aanzien dat we alleen moesten kijken naar mensen die in de top meerijden. We gingen met een goed gevoel naar het hotel om na te praten en te rusten voor de zaterdag.

De zaterdag bestond uit een 4-tal vrije trainingen en de kwalificatie. Omdat er vrijdag al het nodige was geleerd, werden de zaterdagtrainingen gebruikt om de afstelling van motor en chassis te controleren. Een set nieuwe banden leverde niet de gehoopte tijdwinst op, maar later bleek dit onnodige onrust: de kwalificatietijden op nieuwe banden waren bij iedereen niet zoveel sneller dan op gebruikte banden.

Voor de kwalificatie was de begeleiding best gespannen. De tijden waren uitstekend en wat zou er in het veld van 22 uitkomen? Uiteindelijk wist Tom een fantastische 7-de plek te scoren; 0,135 seconde van plaats 3. Dat beloofde veel goeds voor de race dag.

De zondag startte in een natte omgeving waar het maar bleef miezeren. Hoewel niet voorspelt, moest iedereen het er mee doen. Voor de vrije training was er hard gewerkt aan een regenafstelling en Tom wist een 8-ste plek te scoren. Goed en stabiel.IMG_0142 (800x598)

De eerste race kende Tom een lastige start en hij verloor enige plekken. Uiteindelijk eindigde hij deze race op plaats 13.

De tweede race eindigde hij ook op plaats 13, maar daarbij behoorde een heel ander verhaal. Al in de eerste ronde werd hij vanachter aangetikt en op enige achterstand begon hij als laatste aan een inhaalrace. Uiteindelijk haalde hij 10 concurrenten in en scoorde en passant nog een 5de rondetijd. Na afloop werd hij door veel mensen in de paddock gecomplimenteerd met zijn raceprestatie.

De derde race had Tom een goede start en reed hij op plek 9, maar doordat hij een crash niet meer kon ontwijken, beschadigde een spoorstang. De schade was dusdanig dat doorrijden helaas niet meer mogelijk was.

Uiteindelijk hebben we een uitstekend gevoel overgehouden aan het weekeinde. Als het een keer helemaal mee wil zitten, dan heeft Tom het podium direct in zicht.

Dachten we dat de vorige race al een grote stap in de goede richting was, dan was deze race een reuzenstap. Natuurlijk zijn er nog verbetermogelijkheden. De laatste race is over 4 weken in Genk (B); een circuit waar Tom met veel plezier rijdt. We gaan proberen hem met respect, maar minder ontzag voor zijn concurrenten nog verder naar voren te brengen.

Ook dit weekeinde is Tom weer uitstekend geholpen door zijn monteur Richard Gutteling en de mannen van Montfoort Motorsport. Dank ook aan Dutch Racing Events voor de foto.IMG_0132 (800x598)