Racen is verslavend

De 6de race om de Dutch Rotax Max Challenge (NK) is verreden in Kerpen (D). Het weekeinde bestond uit een gebruikelijk programma (op zaterdag de vrije trainingen en de kwalificatie en op zondag een warming up en een drietal races). Als extra voorbereiding had Tom de week ervoor al een extra dag getraind en ook de vrijdag voor het raceweekeinde werd benut.

De beide trainingsdagen wierpen hun vruchten af. Tom verbeterde zijn snelste tijd op deze baan, gereden tijdens de wintercup in januari, met  1,8 seconden. Net zo belangrijk was dat door wijzigingen in de afstellingen van de kart het gevoel goed was en er daarom op de zaterdag heel gericht kon worden gewerkt aan de optimale setup.

Uiteindelijk leverde dat nog een extra tijdwinst op van 0,5 seconden en Tom reed duidelijk (voor het eerst) structureel top-10 tijden die dag. De kwalificatie werd uiteindelijk verreden op een opdrogende baan. Het had daarvoor net flink geregend en het resultaat van deze race was enigszins teleurstellend. Toch heerste vooral het uitstekende gevoel van het vinden van de aansluiting met de top van het veld.

De afgelopen maanden had Tom extra gewerkt aan vaardigheden op het gebied van inhalen en verdedigen. We waren dan ook nieuwsgierig naar zijn vorderingen op de racedag. De eerste race leverde een niet zo goede start op. Wat wel heel positief was, was dat Tom door eigen inhaalacties 4 plaatsen naar voren opschoof. Halverwege de race viel hij terug vanwege remproblemen. Deze werden veroorzaakt door een loszittende achteras.

De tweede race was beter. Na een uitstekende start wist hij direct in de eerste ronde via 2 sublieme inhaalacties 3 concurrenten in te halen. Daarna vonden er enkele incidenten plaats op de baan en inhalen was onder de gezwaaide gele vlaggen niet toegestaan. Zodra die waren verdwenen, volgde nog één inhaalactie.TomEnEdwin

De derde race mocht Tom vanuit het middenveld starten. Zijn start was weer goed, alleen een race-incident halverwege de eerste ronde kostte hem een klassering. Hij moest de raceleiders laten passeren en sloot aan. Het lukte hem nog om bijna een halve ronde goed te maken op zijn voorligger. Met uiteindelijk een zesde snelste rondetijd in een veld van 19, waren we toch dik tevreden.

Dit raceweekeinde heeft om meer dan één reden voor tevredenheid gezorgd. Tom heeft laten zien op meerdere momenten makkelijk top-10 tijden te kunnen rijden. Ook is zijn race-inzicht en racevaardigheid enorm verbeterd. Niet in de laatste plaats omdat de samenwerking met zijn monteur/begeleider Richard Gutterling en de mannen van het Montfoort Motorsportteam steeds beter wordt.  Dat belooft veel goeds voor de volgende NK race in Berghem.

Tom en Richard