Hahn, een race in de regen

Afgelopen weekeinde stond alweer de 6de race om het NK Chrono op het programma. Dit maal was de Hunsrückring in Hahn (D) de plaats waar het moest gebeuren. Het was de eerste maal dat Tom op dit circuit zou rijden. Er werd gekozen om vrijdagmorgen al vroeg weg te gaan, zodat hij ’s middags nog een aantal extra sessies had om de baan te leren kennen.

De training begon met mooi weer en elke sessie leverde één of meer tienden tijdwinst en daarmee baankennis op. Aan het einde van de middag viel er plotseling een fikse bui en dat gaf de mogelijkheid om ook de regenbanden eens te monteren. Het bleek dat Tom in de regen goed uit de voeten kon.TomEnRichard 2.1

De zaterdag bestond uit 4 trainingssessies en een kwalificatiesessie aan het einde van de dag. De eerste vrije training leverde nog wat tijdwinst op en Tom zat zijn directe concurrenten al aardig op de hielen.

De tweede sessie ging op een set nieuwe banden en dat zorgde voor nog betere tijden. De derde sessie ging verloren door een motorprobleem. De vierde sessie ging het regenen en Tom reed tijden die beduidend sneller waren dan zijn directe concurrenten. Dat gaf hoop voor de kwalificatie.

De kwalificatie bestond uit twee gedeeltes aangezien een teamgenoot er hard vanaf ging en er medische hulp noodzakelijk was. Vóór de stop stond Tom 12de. In het tweede deel zakte hij iets terug omdat hij door glijpartijen van tegenstanders geen vrije ronde meer had. De race-dag was in ieder geval iets om naar uit te kijken.

De eerste vrije training van de zondag ging weer op een natte baan en Tom zette zonder al te veel problemen een 15de tijd neer. Hij nam daarbij de tijd om lijnen en rempunten van zijn rivalen te bestuderen. De eerste en natte race was er één om in te lijsten: na een goede start waarbij hij alle glijpartijen wist te omzeilen, maakte Tom de ene inhaalactie na de andere. Helaas eindigde de race voortijdig bij een inhaalactie om plaats 11.

Tom zijn kwaliteiten waren in de uitslag wel goed zichtbaar. Hij had de tweede tijd van alle 22 coureurs gereden met een achterstand van 0,03 seconden op de nummer één. Tom was zelfs iets meer dan één seconde sneller dan de uiteindelijke dag-winnaar.

TomEnLars (2)

De tweede race was er zon en was de baan droog. Hoewel de start van Tom goed was, bleek handhaven lastig. Uiteindelijk eindigde hij ongeveer op dezelfde plaats als waar hij begonnen was.

De derde race was op het allerlaatste moment in de stromende regen op een daarom zeer nat circuit. Onder die omstandigheden leek de afstelling van de kart een goed resultaat in de weg te staan.

De pluspunten die meegenomen worden naar de volgende NK wedstrijd in augustus zijn de snelheid van het leren van een nieuw circuit en het tempo dat Tom kan ontwikkelen in een regenrace waarbij de omstandigheden buitengewoon moeilijk zijn.

Tot die tijd gaat er weer zo veel mogelijk getraind worden.