Tom racet zich naar voren op legendarisch Spa

Het circuit van Spa is roemrucht vanwege de bocht “Eau Rouge” en het lange rechte stuk. In het hart van het Grand Prix circuit ligt de kartbaan, die vele eigenschappen van de grote baan in zich heeft. Afgelopen weekeinde vond daar de derde wedstrijd van het NK Chrono plaats en Tom deed mee.

Het was de eerste keer dat Tom op dit circuit zou rijden. Er was de afgelopen tijd geen gelegenheid geweest om hier te trainen. Het idee was om vrijdag al te trainen maar het was zo druk dat er na het inrijden van de motor nog maar twee keer een kwartier was om de baan echt te leren kennen.

De zaterdag bestond uit een viertal trainingen en na de eerste begon Tom met meer risico de bochten te nemen. Dat resulteerde in een fikse klapper in de tweede training waarbij hij uit de chicane met volle snelheid uit de bocht vloog en in de bandenstapel belandde. Zijn monteur Richard Gutteling werkte hard door en bij de derde vrije training wist Tom zijn aangepaste rijstijl te belonen met een tijd die perspectief bood. De laatste vrije training werd gebruikt om de afstelling van de kart fijn te slijpen voor de kwalificatie.

Gelijktijdig aan de trainingen werden op het grand prix circuit de vrije trainingen afgewerkt voor het World Endurance Championship. Oud formule 1 coureurs als Mark Webber en Nick Heidfeld werkten zich, net als de kartcoureurs, in het zweet voor een goede startpositie. Tom wist in de kwalificatie stabiele ronden af te werken die hem een goede uitgangspositie voor de race opleverde.

De zondag begon met een vrije training. Het had ’s nachts gevroren en ook  het nieuwe asfalt zorgde door het snel stijgen van de temperaturen voor moeilijke omstandigheden. In race 1 wist Tom 7 posities goed te maken. De tweede race was lastiger maar toch wist Tom enkele coureurs die zich sneller gekwalificeerd hadden achter zich te houden.

Voor de derde race viel in het parc fermé op dat Tom als één van de weinige rijders geen verbrande banden had. Zijn goede techniek begint anderen ook op te vallen. Na de derde race bleek dat Tom nu de 9de positie in het rookie-klassement inneemt. De eerste acht hebben allemaal meerdere jaren race-ervaring  en het is fantastisch om te zien hoe Tom die achterstand aan het inlopen is.

Dit weekeinde is  Tom weer goed begeleid door Richard Gutteling, Hans Mafait en Montfoort Motorsports. Over 2 weken staat de race op Berghem alweer op het programma. Tom heeft daar tijdens de training vorige week laten zien al over snelheid te beschikken. Wij kijken er naar uit!