Derde in race 3, veelbelovend begin NK 2017

Afgelopen weekeinde is de eerste wedstrijd van het NK 2-takt in Kerpen gereden. Na vorig seizoen hebben we besloten het roer om te gooien. Tom heeft zich aangesloten bij Kuijer Racing om zijn ambities om constant vooraan mee te rijden, waar te maken. De trainingen de afgelopen maanden waren veelbelovend. Vaak was Tom de snelste in zijn klasse.

Het NK weekeinde begon met de vrijdag waarin het droog weer was en er een volledig trainingsprogramma kon worden afgewerkt. Op nieuwe banden wist Tom zelfs dicht bij het baanrecord voor zijn klasse te komen. Zaterdag was het weerbeeld geheel anders. Vanaf  ‘s morgens was het afwisselend aan het miezeren of regende het licht. Op verschillende sets regenbanden ging het ook in de regen steeds beter. 

Voor het einde van de dag stond de kwalificatie gepland. De kwalificatie in de klasse vóór Tom begon het te regenen en de baan veranderde letterlijk in een zwembad. In één bocht stond zelfs ruim 15 cm water.

 

Na een half uur te hebben gewacht, mocht het veld eindelijk los. Tom wist zich voor het eerst op een natte baan in de top 3 te kwalificeren op 0,07 seconde van de nummer 2. Dat was veelbelovend voor de wedstrijden op zondag.

Zondagmorgen was het nog licht vochtig en de enige vraag was of de eerste race op slicks of nog op regenbanden zou worden verreden. Tom had een lichte voorkeur voor droog en zijn wens werd vervuld.

Na een prima start lag hij na een paar ronden zelfs nog even tweede maar door een technisch mankement moest Tom de race in de op één na laatste ronde staken. Dat betekende dat hij in de volgende race moest starten vanaf plek 17.

Tom liet deze tweede race zien dat hij deze winter niet alleen hard heeft gewerkt aan zijn snelheid maar ook aan zijn rijstijl op de baan. De ene inhaalactie was nog mooier dan de ander en uiteindelijk wist hij als zesde over de finish te komen.

De laatste race moest de kers op de taart worden. Bij de start moest hij nog 2 plekken inleveren, maar vanaf dat moment stond er geen maat meer op zijn snelheid. Uiteindelijk kwam Tom als derde over de streep met de snelste raceronde in zijn klasse van het hele weekeinde.

Zonder de technische malheur in de eerste race had hij waarschijnlijk op het podium kunnen eindigen. Over een paar weken kan hij dat laten zien bij de tweede wedstrijd op De Landsard in Veldhoven. De Landsard is een baan waar hij in het verleden al meerdere malen in de top 3 wist te eindigen.

Zijn rijgedrag is meerdere opgevallen. Tom heeft een uitnodiging gekregen om voor een Italiaans fabrieksteam te gaan testrijden.

 

 

 

Met dank aan Kees Kuijer Racing voor de ondersteuning en Michael Melis van Kartphoto.