Opmaat naar een sterk seizoen: veelbelovend begin Senior Max klasse

Afgelopen weekeinde was de eerste van twee wedstrijden van de Chrono Wintercup. Plaats van handeling was circuit De Landsard dat aan de noordzijde van vliegveld Eindhoven ligt. Het weer was zoals het bij deze periode hoort: koud en nat. 160124ChronoVeldhoven032

Tom gaat, na twee seizoenen in de Rotax Junior Max, dit seizoen strijden met een Rotax Senior Max. Daarmee stijgt het vermogen van 23 naar 30 PK. Dit extra vermogen wordt voor een belangrijk deel gegenereerd door een power valve, die bij lage toerentallen inkomt. De afgelopen maanden heeft Tom hard getraind om het extra vermogen goed op het asfalt te krijgen.

Een andere grote verandering is dat Tom dit jaar bij wedstrijden wordt bijgestaan door Robin van Bemmel, een zéér ervaren monteur. Samen moeten zij voor elk weekeinde proberen een optimale afstelling van kart en motor te vinden.

Die samenwerking kreeg voor het eerst op vrijdag vorm door veel met elkaar te praten over wijzigingen en de consequenties die dat heeft over het gedrag van de kart. Het was eerst even zoeken, maar in de kou ging dat steeds beter. Omdat er nog weinig concurrenten aanwezig waren, was er ook weinig van de tijden te zeggen.

160124ChronoVeldhoven084

Anders was dit op de zaterdag, waarbij vrijwel alle rijders aanwezig waren en iedereen in zijn eigen klasse 6 maal een kwartier had om de optimale afstelling te vinden. Aan het einde van de dag behoorde Tom tot de betere rijders en was het afwachten wat het weer op zondag zou doen.

Voor de vrije training regende het nog even, waarbij al duidelijk was dat de slicks het hele weekeinde niet gebruikt zouden worden. De vrije training leverde niet de plek op die verwacht werd, maar de oorzaak was wel duidelijk. We waren benieuwd waar Tom uiteindelijk zou staan en dat werd een zevende plek in de kwalificatie.

Tom startte achter een teamgenoot. Die had bij de start een motorisch probleem en daardoor verloor Tom een plek. Een ronde later had hij er al weer twee goed gemaakt. In het verdere strijdgewoel verloor hij er 1 om daar te eindigen waar hij was gestart: op plaats 7.160124ChronoVeldhoven464

De tweede race kende een beter begin. Tom hield zijn plek bij de start en maakte zelfs wat goed. In de tweede helft van de race werd hij vanachter aangetikt en die onsportieve actie kostte hem 5 plekken, zijn aanvaller 3 seconden. Gedreven als hij was, wist hij nog één deelnemer in te halen om uiteindelijk nog de vijfde snelste rondetijd te laten noteren.

Het is in meerdere opzichten een goed weekeinde geweest. De samenwerking tussen Tom en Robin groeit en dat levert snelheid op in de kart. Tom zelf heeft de lijn van vorig jaar doorgetrokken en doet direct vooraan mee in de Senior Max klasse. Niet alleen qua rondetijden, maar juist met zijn race-inzicht. Zes maart is het tweede deel van de Chrono Wintercup en daar zal Tom weer zeer gemotiveerd aan de start staan.

Met dank aan Montfoort Motorsports en Robin van Bemmel voor de ondersteuning en Kartphoto voor de mooie foto’s.