Kampioen DRDO Special+ klasse 2019

Tom van der Zwet pakt weer twee podiumplaatsen in DRDO en krijgt kampioensbeker

ZANDVOORT – Lang, heel lang reed hij op het circuit van Zandvoort aan kop van zijn laatste race van het seizoen in het DRDO-kampioenschap. Door pech lukte het coureur Tom van der Zwet uiteindelijk net niet in zijn debuutseizoen zijn eerste zege te pakken. Maar zijn troost was de best denkbare: hij kreeg na afloop de beker uitgereikt voor de eindzege in het kampioenschap. Dat was reden genoeg voor een brede lach op het gezicht van de negentienjarige Wassenaarder.

Tom van der Zwet kampioen

Natuurlijk was er direct na de race de teleurstelling: zo dicht bij zijn eerste overwinning in de autosport en dan in extremis misgrijpen. Het duurde niet lang of Tom had zich herpakt. Dankzij de kampioensbeker die hij in zijn handen kreeg gedrukt, was daar weer het besef: hij had het geflikt de titel te pakken in zijn debuutjaar. “Ik heb van het seizoen genoten”, zei de talentvolle coureur. “Als klein kind stond ik hier naar auto’s te kijken en nu mocht ik er zelf in rijden. Als je dan ook nog kampioen wordt, is dat helemaal geweldig. Dit is toch weer een mooie beker die ik mee naar huis mag nemen.”

Na vijf jaar karten was zijn eerste jaar in de autosport natuurlijk flink wennen voor Tom. Hij deed veel nieuwe ervaringen en indrukken op, en vooral: hij leerde omgaan met een raceauto. In zijn geval was dat een zeer potente BMW M 240i van topteam Dayvtec. Waarvan hij het meest had genoten? “Ik denk het uitremmen van andere auto’s. Dat vind ik heel spectaculair vanwege de hoge snelheid. Maar het racen in auto’s is over het algemeen geweldig leuk. Ik vind het zelfs leuker dan karten. Het past op de een of andere manier beter bij mij.”

Ook concludeerde hij tevreden dat hij dit seizoen heel veel heeft geleerd. “En ik moet nog steeds veel leren. Hopelijk kan ik me de komende jaren goed verder ontwikkelen.” Eén ding heeft hij alvast onder de knie: onder druk constant kunnen presteren zonder onnodig punten te morsen. Tom stond dit jaar na vrijwel elke race op het podium. Hij werd in bijna elke race tweede. Zo bewees hij dat hij direct snel was.

 Tom van der Zwet pakt weer twee podiumplaatsen in DRDO en krijgt kampioensbeker

Hoe knap ook, die tweede plaatsen groeiden uiteindelijk uit tot een frustratie voor hem. Hij wilde zó graag eens een keer winnen en steeds lukte het maar niet. Tot woensdagavond, zo leek het althans. Na de tweede plaats tijdens de eerste race van de avond, reed hij in de tweede race rondenlang op kop. Zijn concurrent was in de Tarzanbocht rechtdoor geschoten waardoor Tom in een ommezien een voorsprong van tien seconden had gepakt.

In het vervolg leek er niets aan de hand. Tom hield zijn voorsprong lang vast. Maar toen eenmaal was gebleken dat hij net te kort in de pits had stilgestaan, kreeg hij een tijdstraf van tien seconden. Het zou dus krap aan worden. De Porsche op de tweede plek bleek in de slotfase een pak sneller en Tom was weldra zijn veilige marge van tien seconden kwijt. De snelle Zuid-Hollander moest uiteindelijk genoegen nemen met de derde plaats. “Het was me helaas niet gegund de race te winnen, maar ik ben toch maar mooi kampioen geworden in mijn eerste jaar in de autosport”, zei hij trots. “Ik heb veel stappen gezet en daar ben ik blij mee.”

Wat hij volgend jaar gaat doen, wist Tom nog niet. “We zijn nu de opties aan het bekijken. De komende maanden moet het duidelijk worden wat de mogelijkheden zijn.”

Foto’s en tekst:  Racexpress