Eerste succes van 2018 een feit: tweede bij de Wintercup

Na de eerste ronde van de Wintercup werd het afgelopen weekeinde de tweede en laatste ronde van de Wintercup op het circuit van Berghem verreden. Er werd een redelijke temperatuur voorspeld, maar het was nog onduidelijk of en wanneer het zou gaan regenen. Omdat Tom in zijn examenjaar zit, leek het erop alsof we de vrijdag als testdag voorbij moesten laten gaan.

Rond 14:00 konden we vertrekken. Gelukkig zat het verkeer mee en om even voor vier kon de kart uit de aanhanger worden gehaald. Precies 6 ronden had Tom nodig om de snelste dagtijd te noteren en hij had dan ook veel zin in het wedstrijdweekeinde.

 

Vijf trainingen stonden er gepland op zaterdag. De eerste vier waren op een droge baan. Tijdens de laatste training was het nat. Een goede gelegenheid om een verse set regenbanden in te rijden. Tijdens de eerste vier trainingen is gewerkt aan de afstelling van chassis en motor en aan het einde van de dag had Tom het idee klaar te zijn voor de wedstrijddag op zondag.

Zondagochtend begon het een uur voor de vrije training te regenen en het was duidelijk dat de regenbanden gemonteerd konden worden. Gedurende de 10 minuten liet Tom zien dat een natte baan hem goed lag. Zijn tijden waren goed en er was zelfs nog tijd om te zoeken naar betere lijnen. Daarna was het afwachten hoe de baan zich zou ontwikkelen richting de kwalificatie.

Langzaam verdween het water en de keuze werd gemaakt om de kart om te bouwen en met slicks te starten. De eerste ronden stond Tom bovenaan met de snelste rijd om daarna terug te zakken. De laatste ronde was perfect en Tom pakte zijn derde opeenvolgende pole position op deze baan.

Voor de prefinale was de baan verder opgedroogd en Tom mocht het tempo aangeven richting de start. Hij wist zijn positie te behouden en de strategie was om de eerste bochten kort te rijden om niemand de gelegenheid te geven voorbij te komen.

Deze strategie is niet lang vol te houden aangezien het veld zeer competitief is en de snelheidsverschillen klein. Tom moest twee posities toegeven en een ronde later kwam  hij bij een inhaalpoging op het vuil en verloor zo 6 plaatsen. Daarna kwam Tom langzaam terug in zijn ritme en uiteindelijk wist hij na een paar inhaalacties zich nog terug te knokken naar plaats 7. Dat is niet waarop hij had ingezet en hij was dan ook diep teleurgesteld.

Net als bij de eerste Wintercup in Kerpen, was Tom bij de tweede race (de finale) uiterst gedreven en gemotiveerd om zich te herpakken.  Scherp bij de start en nog scherper tijdens de race. Van plek zeven ging hij naar 5, naar 4 en vervolgens naar 2. Met nog twee ronden te gaan zette hij de achtervolging in op de koploper. Het gat werd zienderogen kleiner.

 

 

 

Uiteindelijk werd Tom tweede op 43/1000 van een seconde van de winnaar. Wel met de snelste rondetijden van de dag. Die tweede plaats in de finale leverde ook de tweede plaats op in het Winterkampioenschap.

 

Tom heeft dit weekeinde weer veel geleerd om mee te nemen naar het NK. Het NK start over twee weken op het circuit in Genk (B).

Dit weekeinde werd Tom bijgestaan door Kees Kuijer van Kuijer Racing en Sebastian Buurma.

Foto’s Kartphoto https://www.kartphoto.com/ en Edwin Benschop Fotografie https://www.benschop-fotografie.nl/