Tweede bij de Wintercup in Kerpen

Het nieuwe seizoen 2018 kon al in 2017 beginnen. Chrono organiseert elk jaar een Wintercup over 2 wedstrijden, waarbij de eerste op 17 december in Kerpen is verreden.

Dit jaar heeft Tom twee keer een wedstrijd gereden in Kerpen en beide keren zat de pechduivel hem op de hielen. Eén maal mechanische pech en één maal een race-incident hielden hem van het podium af. Drie maal moest scheepsrecht worden.

Het format van zo’n Wintercup is anders dan het reguliere NK. In plaats van 3 wedstrijden is er  een pre-finale en een finale, waarbij de laatste alles beslissend is. Verder zou er deze wedstrijden voor het eerst met de klikbumper worden gereden en met de nieuwe Mojo D4-banden. De klikbumper komt bij fors contact een stukje naar binnen en levert 5 strafseconden op. Het doel van het systeem is om onsportief rijgedrag te voorkomen.

Zaterdag begon de baan nat en er stonden zes trainingen op het programma. De eerste training was al na 1 ronde afgelopen toen Tom recht over een markering op de curbstone ging en zijn voorbumper kapot ging. Daarna zat Tom bij de voorste rijders qua tijd. Uiteindelijk kon er zelfs nog op slicks gereden worden en de dag eindigde naar volle tevredenheid met mooie en stabiele rondetijden.

Zondag was de wedstrijddag en deze bestond uit een warming up van 5 minuten, een kwalificatie, een pre-finale en de finale. De warming up startte enigszins moeizaam en Tom kon slechts 3 rondjes rijden. De kwalificatie verliep ook niet volgens plan. Op een vochtige baan kwam Tom te vaak langzamere rijders tegen en lukte het niet om zijn ritme te vinden en een vrije ronde te krijgen. Uiteindelijk klasseerde Tom daardoor als vijfde.

Voor de start van de prefinale reed de junior-klasse. Er ontstond langzaam een droge lijn op de baan en de keuze moest gemaakt worden of er met regenbanden of met slicks gereden zou worden. Er was hard gewerkt aan de kart en uiteindelijk werd er gekozen voor slicks op een droge afstelling.

De rij van Tom kwam minder goed weg en hij moest een paar plekken inleveren. Daarna ontspon zich een interessante race waarbij Tom plekken won en verloor. Uiteindelijk eindigde hij daar waar hij startte. Het moest duidelijk anders en Tom had plannen.

De start van de race was goed en Tom pakte direct een plek. Daarna reed hij gestaag naar voren. Een tweetal sublieme inhaalacties leverden hem de tweede plaats in de race op. Nummer één was te ver weg en gedurende de laatste 11 ronden wist Tom zijn tweede plaats veilig te stellen.

Een mooi uitgangspunt om, voordat het NK 2018 start, een gooi te doen naar het Winterkampioenschap.