NK3: pole position bij de kwalificatie, overall P2

De weersverwachtingen waren goed voor het 3e NK weekeinde  in Berghem. De trainingen voorafgaand had Tom laten zien bij de snelsten te horen. Het nieuwe asfalt zorgt voor ongelofelijk veel grip en de tijden zijn op dit asfalt bijna 2 seconde per ronde sneller dan voorheen, Met de zachte rubbersamenstelling stuiterden de karts soms door de bocht.  Dan komt het aan op technische perfectie en dat is juist Tom zijn sterke punt.

Voor de vrijdag stonden er 4 trainingen op het programma en behalve de eerste, werden de andere op regenbanden verreden. Het was eigenlijk continue vochtig. Het enige dat Tom bereikte die dag was dat er een set regenbanden kon worden ingereden.

 

 

Zaterdag was het drukker. De weersvoorspellingen waren beter en alle tegenstanders waren aanwezig voor wederom een viertal trainingen. Het bleef weer niet droog waardoor het team besloot Tom de tweede training binnen te houden en zijn banden te sparen. De twee opvolgende trainingen bewees Tom bij de top 3 te zitten. De tijden lagen heel dicht bij elkaar en het beloofde een spannende kwalificatie te worden.

Zo’n kwalificatie duurt 10 minuten en dat betekent maximaal 12 ronden. Het werd spannend. Tom lag in het begin derde, viel terug naar elf en wist weer op te rukken naar de derde plaats. Daarna volgde twee compleet vrije ronden en hij wist het ultieme rondje te rijden. Met 44,771 was hij 0,06 seconde sneller dan de nummer 2. Een uitstekende uitgangspositie voor de eerste race van zondag.

 

De weersvoorspellingen voor zondag waren goed en het zou de hele dag droog blijven. De dag startte met een warming up van 7 minuten en Tom en de kart waren scherp. De eerste race gaf extra spanning omdat Tom voor het eerst het hele veld moest aanvoeren bij de start. Hoewel zijn start goed was, was die van enkele andere beter en na ronde 1 kwam Tom als vijfde door. Het tempo was goed en Tom wist nog twee concurrenten te passeren. Een derde plaats met de snelste raceronde was een goed uitgangspunt voor het klassement.

 

 

 

De tweede race was complexer. Na een redelijke start werd de race na enkele ronden afgevlagd vanwege een crash in het achterveld, waarbij hulp van ambulancemedewerkers noodzakelijk was. Het werd lang wachten in de warme zon, maar bij de herstart was Tom scherp. Hij wist een plek te klimmen van 3 naar 2 en hij wist zelfs  6 ronden op kop te rijden. Omdat het veld dicht bij elkaar bleef was het regelmatig stuivertje wisselen qua posities en uiteindelijk werd hij wederom derde.

Met nog één race te gaan, nam de spanning toe of Tom zijn eerste podium zou gaan halen. Er werd uitgerekend wie de concurrenten voor het podium waren en Tom ging goed voorbereid de race in. De start was redelijk en vanaf een vijfde plek reed Tom even op twee om de race op een vierde plaats te eindigen. Dat was genoeg om de tweede plaats in het dag klassement  veilig te stellen.

Een eerste doelstelling voor dit seizoen is gehaald. Omdat het veld zo dicht bij elkaar ligt, zijn er ook nog kansen op een podium in het NK waar Tom van plek 8 naar 5 stijgt. Nog zo’n race dag en hij staat binnen de top 3.

 

 

Dank gaat vooral uit naar teammanager / monteur Kees Kuijer die de kart elke keer weer heel goed voor elkaar had, het team  voor de steun, http://www.kombikart.com/ voor de motoren, http://www.kartphoto.com/  voor de mooie foto’s  en natuurlijk dank ook aan http://www.chrono.nl/ voor de organisatie.