Bijna podiumplaats in Eindhoven

De derde wedstrijd van het NK is verreden op circuit De Landsard in Veldhoven. Tom had er weer veel zin in. Niet in de laatste plaats om de teleurstellende races in Hahn weg te spoelen en te kunnen laten zien wat hij in zijn mars heeft.

160522ChronoVeldhoven2147

Het zou een lastig weekeinde worden aangezien het vrijdag vochtig was met een opdrogende baan, zaterdag droog zou blijven en voor zondag regen werd voorspeld.

Het was inderdaad lang nat vrijdag en dat zorgde ervoor dat er diverse regenafstellingen konden worden uitgeprobeerd. Bijna elke verandering leidde tot een verbetering en Tom kon qua snelheid prima mee met de eersten.

Zaterdag was het droog. In 4 sessies moest een afstelling worden gevonden voor de kwalificatie aan het begin van de avond.  Opnieuw werden er goede vorderingen gemaakt en werd er vol verwachting uitgekeken naar de kwalificatie.

160522ChronoVeldhoven0710

Uiteindelijk zou Tom eindigen op een negende plek en dat vond hij teleurstellend. Het gat naar de kop was niet groot (0,2 seconde), maar hij stond net aan de verkeerde kant van de groep. De laatste keuze voor een aangepaste afstelling pakte niet goed uit. Het moest dan maar in de races gebeuren.

Zondag startte op een droge baan met een vrije training. Er was niets aangepast aan de afstelling aangezien  het zou gaan regenen. En eenmaal  in parc fermé, begon het steeds harder te spetteren. Samen met zijn monteur verwisselde Tom snel de slicks voor regenbanden.

160522ChronoVeldhoven0731

Tom had een wereldstart en lag na de eerste bocht en het rechte stuk op een tweede plek. In de volgende ronde werd Tom ingehaald, haalde hij zelf weer in en vanaf ronde 6 consolideerde hij zijn tweede plek.160522ChronoVeldhoven1342

De start van de tweede race zou spannend worden. Voor het eerst mocht Tom vanaf de eerste rij vertrekken (rollende start), maar hij reed aan de “vuile” buitenkant. De regen bleef gestaag vallen. Het was dus vooral zaak om snel de binnenkant te vinden, maar zeker de kart op de baan te houden.

Het eerste lukte niet, het tweede wel. Wat hij ook probeerde, hij kon zijn voorganger niet inhalen en eindigde uiteindelijk op een zevende plaats. De derde race was na de vorige twee relatief rustig. Tom startte goed en wist uiteindelijk zijn plaatsje te behouden.

160522ChronoVeldhoven1429

Deze resultaten eindigden uiteindelijk in een vierde plaats overall, 1 punt achter de nummer 3 (145 om 144 punten). Zo hoog is Tom nog niet eerder geëindigd.

Het weekeinde was er eigenlijk één met alleen maar superlatieven. Tom was snel onder alle omstandigheden. Hij bleek goed om te kunnen gaan met druk en nieuwe situaties. Na elke training en race wist hij goed aan te geven waar het beter kon met de kart en die aanpassingen pakten goed uit. De volgende race wil Tom weer mee gaan doen om het podium.