Positief vooruitzicht nieuw NK seizoen na 1e wedstrijd

De 1ste wedstrijd van het NK 2-takt karten zit er inmiddels op en Tom heeft zich van zijn beste kant laten zien. Vrijdag en zaterdag trainen, zaterdagmiddag de kwalificatie en zondag 3 races. Een pittig programma. Maar door te fitnessen naast het karten, is Tom hiervoor in goede conditie.IMG_4795

Er was al een aantal keren op Berghem getraind en de vrijdag werd vooral benut om tijdens de 4 vrije trainingen de kart af te stellen. Op zaterdag was het wat drukker omdat er naast de vrije trainingen ook nog een keuring plaatsvond.

De trainingen verliepen enigszins moeizaam maar het gat dat aan het begin nog 0,9 seconde was, slonk in de laatste vrije training naar 0,3 seconde tot de snelste rondetijd.  Zoeken naar de oorzaak was wat lastig  als het om zo weinig tijd gaat. Uiteindelijk bracht de data van de computer uitsluitsel.

De kwalificatie was top. Tom ging direct naar buiten omdat er maar 7 minuten beschikbaar waren in tegenstelling tot de 10 in het vorige seizoen. Hij vond snel zijn plek en het zag er even naar uit dat Tom een tweede tijd zou rijden.

160320ChronoBerghem0679

In de laatste ronde gingen er nog een paar rijders sneller, maar een keurige 5de plek; 0,2 seconde achter de eerste en 0,09 seconde achter nummer 2. Om aan te geven hoe belangrijk details zijn: de eerste 9 zaten binnen 0,254 seconde van elkaar. Het verschil bijvoorbeeld in Australië tussen Lewis Hamilton en de nummer twee was 0,36 en het gat met de nummer 9 bedroeg 1,9 seconde.

IMG_2511

De vrije training op zondag was slechts 5 minuten en de baan was vochtig van een korte miezer-bui. Tom reed een paar ronden om te kijken of de afstelling goed was en daarna begon het wachten op race 1.

Tom zijn start was goed en hij kwam de eerste ronde nog als zevende door. Daarna belandde hij in de gevechten en dat kostte hem de nodige plaatsen. Hij viel terug tot plaats 12 maar een tweetal strakke inhaalacties leverden toch nog plek 9 op.160320ChronoBerghem0683

De tweede race had Tom het tempo beter te pakken. Zijn start was wederom goed en dit keer wist hij de weg naar voren te vinden met twee inhaalacties. Hij eindigde daardoor op een zevende plek.

De derde race had Tom pech doordat hij in de derde ronde buiten zijn toedoen in een klapper terecht kwam en daardoor veel plekken verloor. Dat motiveerde wel want uiteindelijk wist hij zich nog terug te knokken van 13 naar 10. In het dagklassement leverde het Tom een keurige zevende plek op.

IMG_4695

Tom kan de leermomenten van deze 1e NK meenemen naar de volgende en zijn er volop kansen om nog verder naar voren te komen. Deze tweede NK wedstrijd staat al over 3 weken op het programma in Hahn (D).

Met dank aan Montfoort Motorsports, monteur Robin van Bemmel en Michael Melis van Kartphoto.